Účinky Xylitolu
Účinky Xylitolu – štúdia
Xylitol
Dnešná ponuka na sacharidy bohatých produktov je obrovská. Preto môžeme povedať, že xylitol je v tomto chápaní doslova sladký zázrak. Pri pravidelnom používaní xylitolu dosiahnete bezpečne bezchybné zuby a zdravé ďasná. Xylitol je v ústnej dutine pre baktérie zubného kazu katastrofou.
Xylitol v prírode
Xylitol sa nachádza prirodzene v dreve briez, v karfiole, kukurici a v mnohých ovocných plodoch (napr. v malinách a jahodách). Množstvo xylitolu v týchto rastlinách je však veľmi malé. Preto nestačí len konzumovať tieto potraviny, nakoľko to nedokáže zabezpečiť zamedzenie tvorby zubného kazu tak ako výrobky, ktoré obsahujú podstatne viac xylitolu.
Xylitol v tele
Xylitol si vie produkovať aj naše telo. Vzniká pri chemickom rozklade uhľohydrátov. Xylitol nie je nová látka. Napríklad vo Fínsku prebiehajú výskumné práce od 1970‐tých rokov prof. Kauko K. Mäkinena. Je potrebné však rozlišovať. V súčasnosti mnohé žuvačky hovoria o obsahu xylitolu, ale keď si presnejšie prečítame zloženie výrobku, tak zistíme, že xylitol je prítomný, ale len v malých dávkach a ostatné zložky sú náhrady cukru a sladidlá, ktoré sú zastúpené v oveľa vyšších množstvách.
Xylitol – zabijak zubného kazu (karies)
Výskumníci fínskej univerzity v Turku uskutočnili začiatkom 1970‐tých rokov dve štúdie o cukre a zistili, že skupina s xylitolovým cukrom mala v porovnaní s cukrovou skupinou asi o 85 percent menej karies a o 50 percent menej plakov, teda zubného povlaku než cukrová skupina.
Vznik karies
Pojem „karies” je odvodený od latinského slova „caries”, ktoré znamená „práchnivý, hnilý” alebo „hniloba”. Keďže prostredie v ústnej dutine je normálne neutrálne (hodnota pH = 7), musia sa kyseliny s pomocou minerálov neutralizovať. K tomu potrebné minerály (vápnik) sa uvoľňujú zo zubov. Tieto minerály sa pri častom výskyte cukru alebo veľkého množstva cukru postupne rozkladajú, resp. vzniknú v nich diery.
Štyri predpoklady pre vznik karies a rozklad zubov:
• zubný povlak ako bydlisko pre baktérie
• cukor / uhľohydráty ako potrava pre baktérie
• krátke odstupy medzi cukrovými jedlami
• usídlenie sa určitých bakteriálnych kmeňov, napr. streptococcus mutans
Nie je sorbitol presne tak priateľský k zubom ako xylitol?
Mnohé tzv. žuvačky „bez cukru“ obsahujú iné náhrady cukru alebo sladidlá. Väčšinovo je zastúpený hlavne sorbitol, ktorý sa oficiálne správa k zubom “priateľsky”. Na zistenie, či ďaleko lacnejší sorbitol nie je práve tak dobrý a priateľský k zubom ako xylitol, bola vykonaná štúdia v Belize / Stredná Amerika, kde vykonali nasledovný pokus: počas 40-tich mesiacoch bol vykonaný test v prostredí, ktoré sa vyznačovalo vysokou konzumáciou cukru, vysokou caries aktivitou a veľmi obmedzenou lekárskou zubnou starostlivosťou. Tie deti, ktoré žuvali žuvačky obsahujúce xylitol, mali po uplynutí 40 mesiacov nápadne menej karies ako tie zo skupiny so sorbitolovými žuvačkami. Karies baktérie dokážu sorbitol pomaly stráviť, a preto nieje tak priateľský k zubom ako xylitol, ktorý neposkytuje baktériám žiadnu potravu.
Ako môžu matky chrániť svoje deti pred karies?
Karies sa prenáša do ústnej dutiny dojčaťa predovšetkým bozkami matky alebo ak dojča dostáva jedlo priamo z matkiných úst. Matky, ktoré už počas tehotenstva žuli xylitol, vykázali deti „xylitolových matiek“ 71 –74 percent menej poškodení zubov od karies. Táto ochrana detí trvala dokonca aj vtedy, keď matky už roky nepoužívali xylitol. Xylitol nielenže nevyvoláva karies, ale okrem toho môže aj existujúce karies problémy do určitého stupňa odstrániť tým, že značne podporuje mineralizáciu zubov.
Xylitol namiesto čistenia zubov?
Už roky vedia stomatológovia, že čistý zub neochorie. Pokiaľ sme na mieste, kde nie je možné po každom jedle dôkladne očistiť zub od povlakov, na tomto mieste vstupuje do hry xylitol. Pretože žutie xylitolových žuvačiek je jednoduché, dobre chutia (pretože sú sladké) a zanechajú taký príjemný pocit v ústach, že sú zábavné.
Ako teda pôsobí xylitol?
Xylitol oslobodzuje od závislosti na cukre , pretože xylitol síce neusmrcuje baktérie v ústnej dutine aktívne, ale tieto zomierajú hladom, pretože sa pokúšajú xylitol zjesť. Keďže sa ale nejedná o cukor, nemôžu xylitol látkovo spracovať a zahynú.
Najlepšie užívanie xylitolu
Ak je to možné, vyčistíte si po každom jedle zubné medzery dentálnou niťou, medzizubnou kefkou. Potom si dajte do úst 1 xylitolovú žuvačku. Účinok nastane po 2 – 5 minútach.
Xylitol pre diabetikov a ľudí snažiacich sa schudnúť
Diabetici sa xylitolu nemusia vyhýbať. Funguje dokonca ako stabilizátor inzulínu, pretože nezapríčiňuje žiadne nadmerné vylučovanie inzulínu. Glykemický index xylitolu je iba 7 (na porovnanie: hroznový cukor 100, surová mrkva 30, varená mrkva 85, žemle z bielej múky 85, celozrný chlieb 40, uhorky, kapusta, šalát a väčšina inej surovej zeleniny 15, väčšina ovocia medzi 30 a 40).
Ako sa užíva xylitol? Je možné predávkovanie?
Ak sa náhrady cukru konzumujú vo veľkom množstve, môžu vyvolať preháňací účinok, kde hraničné hodnoty náhrad cukru sa udávajú množstvom 0,5 gramov na kilogram telesnej hmotnosti. Xylitol je však aj v tejto oblasti výnimočný: ľudské telo sa xylitolu môže prispôsobiť bez toho, aby tento efekt vznikol. Profesor Kauko K. Mäkinen už v roku 1976 v jednej štúdii ukázal, že porcie 430 gramov xylitolu znášali vtedajšie pokusné osoby bez problémov. Xylitol, tiež xylit sú triviálne mená pre pentanpentol, cukrový alkohol, ktorý sa používa ako náhrada cukru (E 967). Objavil ho neskorší nositeľ Nobelovej ceny Emil Fischer.